• Facebook Page:
  • FeedBurner:
  • YouTube:
  • Twitter:
2011. augusztus 26., péntek 18:30

Légibemutató a virtuális légtérben - Interjú a Gripen Demo Team pilótájával

Írta: 
icon lockonfc2Talán kevesen tudják, de a VFAT (Virtual Airshows - Virtuális repülőnap) évről-évre egyre több érdeklődőt vonz, amit az online streamnek köszönhetően egy böngészőben bárki élőben nézhet végig. A tavalyi rendezvénynek két magyar résztvevője is volt, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Virtuális Repülőbázis képviseletében Reaper egy Mikojan MiG-29 Fulcrum, a Gripen Demo Team nevében pedig Iványi "Bryan" Péter egy Saab Jas-39 Gripen pilótafülkéjében mutatta be a magyar virtuális pilóták repülőtudását. Reaperrel már készítettem egy interjút idén áprilisban, Bryan megkeresését azóta tervezgettem. Mint kiderült, nem közvetve de már ismertük egymást. :) Péter készségesen válaszolt a kérdéseimre, akinek ezúton is köszönöm, hogy a rendelkezésemre állt.

Beszélj egy kicsit magadról. Hány éves vagy és hogy kerültél a repülés/szimulátorozás közelébe?

A napokban töltöm 18. életévem, és már nagyon régóta életem része a repülés. 1997-ben voltam először családommal a kecskeméti repülőnapon, ahova aztán minden alkalommal visszatértem. 97-ben már eldöntöttem, hogy nem szeretnék mást csinálni, csak az eget szelni. :) Sokan azt gondolhatták, hogy ez valami kisgyerekkori cél nálam, mint például sokaknál az űrhajózás, de én még mindd a mai napig kitűzött célomnak érzem a pilóta hivatást. A 90-es évek végén kezdtem különböző szimulátorokon, arcade repülős játékokon repülni. Egyik legemlékezetesebb ezek közül is a Novalogic MiG-29 szimulátora, mellyel rengeteget játszottam anno. A Lock On-t 2003 óta nyüstölöm. :) Pár évvel ezelőtt már többre vágytam.. Elsőkként csatlakoztam az akkor alakuló Vithéz Máté László Virtuális repülőbázishoz 2008 végén, aminek 2009 nyaráig voltam tagja. Ugyanezen a nyáron született meg a Gripen Demo Team is. A repülőnapok megrögzött rajongója is 1997 óta vagyok, azóta már többször volt alkalmam külföldi repülőnapot is meglátogatni. A múlt évben egy álmom vált valóra azzal, hogy kijutottam a Royal International Air Tattoo-ra Fairfordba. Ezzel kapcsolatban egy weboldalt is üzemeltetek, és szerkesztek, valamint megpróbálok minél tájékozottabb lenni a repülőnapok világában.

Reaper bemutatójával együtt a Te repülésedet is élőben néztem. Szép repülés volt, mennyi időt vett igénybe a bemutató megtervezése és a gyakorlás?

Nagyon szépen köszönöm, örülök ha tetszett! :) A gyakorlási időszakot minden év nyarán kezdem. Ekkor először "fejben" ezt követően papíron tervezem meg a bemutató programot, majd eleinte nagyobb magasságon kezdem el gyakorolni a figurákat. Ez a magasság nyár végére el szokta érni manőverenként az átlagos bemutató magasságot. Az őszi időszakban egy héten egy-két alkalommal szoktam gyakorolni, egy esetleges repülőnap előtt pedig többet. A programot minden évben változtatom, így előfordulhat az is, hogy egy új fajta manővert külön többet is kell gyakorolni. Ilyen idén a például rosszidős programomban a lassú orsó, ezt eddig még egy programomba sem tettem bele.

Technikailag melyik része volt a legnehezebben végrehajtható és melyikre vagy a legbüszkébb?

A legnehezebb figurák mindig a kis magasságú manőverek, ezek közül is tán a kis sebességű, nagy állásszögű repülés a föld felett 10 méterre. Igazából én mindig a végeredményre vagyok büszke, persze ha tökéletesen sikerül, és a nézőközönségnek is tetszik. :) Szerencsére eddig több pozitív visszajelzést is kapott a csapat, amely nagyon jól esik számunkra, és további önbizalmat, és motivációt ad a – minél jobb - folytatásra. (az idei évre is sok újdonsággal készülünk.)

Az FC2.0 repülési modellje mennyire határolja be a végrehajtható figurákat?

Számomra a Tigrou féle Gripen modell tökéletesen megfelel a bemutatóimhoz. Az igazi Gripen repülési képességeit felmérve tervezem meg a bemutatóimat, s ehhez ez a repülési modell tökéletes. Megvan benne az a mozgékonyság, az a fordulékonyság, az az erő, amelyet a Jas-39 képvisel. Ez a modell egy f-16a típus alapjaira készült, amely szintén híres ezekről az erényekről. Hibák közé én a multiplayer mód, és a felvett track alatt fellépő problémákat említeném meg, amelyek persze nem a Gripen hibái, hanem a FC-é. Track visszanézése közben például elég zavaró az áttükröződő helyzetjelző, a gépen átlátható utánégető fáklya, vagy az alulról látható kabintető. Internetes repülés közben néha a repülőgép pontatlan mozgása figyelhető meg, miközben Te teljesen az ellenkezőjét csinálod repülés közben. De reménykedem benne, hogy ezeket a problémákat, majd egy mod, vagy egy új kiadvány keretein belül orvosolni fogják.

A 2011-es szezon első gyakorlórepülése

Mi lesz a következő lépés, maradsz/maradtok az FC2-nél, vagy valami teljesen más, esetleg a Cliffs of Dover?

Természetesen maradunk az FC2-nél, esetleg akkor váltunk, ha a DCS kiad valami újdonságot. Más szimulátorokat, mint a Cliffs of Dover, csak próba szinten repülöm, esetleg egy kisebb online party keretében. Természetesen nagyon sok szimulátort kipróbáltam már, és virtuális repülőnapokon is használják például a Microsoft Flight Simulatort, vagy az Il-2t, de szerintem ahhoz a bemutatóhoz, amelyet én repülök, a Lock On a tökéletes választás.

Milyen joystick/gázkart, pedált használsz? TrackIR esetleg nagy képernyő?

Jelenleg a tavasszal adódó technikai problémák miatt egy kisebb "fapados" Logitech joystickot használok, amely természetesen a gyakorlási időszakokra tökéletesen megfelel. December előtt szeretnék beszerezni egy Saitek X-52, vagy X-52 Pro botkormányt, mivel az a Flaming Cliffs 2 által egyik leginkább támogatott. Egy 19"-os Philips monitorom van, és egyedül a számítógép van kissé "feltuningolva", hogy ne legyen probléma például repülés közben, vagy tudjak jó minőségű videókat készíteni a csapatnak, vagy az általam készített repülőnapos videókból.

Mi a véleményed a force feedback joystickokról? Szerinted előnyt vagy hátrányt jelent egy bemutatórepülésen?

A Force Feedback célja ugye a még valósághűbb repülési élmény nyújtása a felhasználók számára. Nekem is volt már több ilyen joystickom. Sokszor használtam, de nálam ezeknek a joystickoknak az élettartama jóval rövidebb volt, ezért a mostanimon nem szoktam bekapcsolni. Bemutatórepülésen lehet előnye is és hátránya is, bár szerintem inkább csak egy kis plusz. Bekapcsolva és kikapcsolva is ugyan úgy szoktam bemutatózni, nálam túl sokat nem változtat. Maximum nekem akkor lenne haszna, ha hajnali 4-kor kéne repülnöm álmosan... Akkor felráz... :)

Mit javasolsz azoknak, akiket nem a légiharc hanem a műrepülés vonz? Hogyan készüljenek fel, mi az amitől igazán jó lesz egy bemutató?

A bemutató repülés a repülés egyik nagyon fontos mozzanata. A műrepülést nagyon jól hasznosítják a vadászpilóták is éles, háborús légiharcokban, tehát a kettő kiegészíti egymást. Egy jó bemutató több szempontból is lehet jó bemutató. Például, hogy milyen pontosan repülöd, hogyan építed fel. Nem túl látványos például, ha az egyes figurák között túl sok holtidőt hagy az ember, míg megfordul, és az sem ha pontatlanul repülünk. Amit még ajánlok a kamerák szempontjából, hogy a bemutatót ne pontosan a kifutópálya felett tartsuk, hanem attól egy nagyon kicsit távolabb, de természetesen párhuzamosan azzal, és orsók előtt mindig emeljük meg egy kicsit az orrát a gépnek. :) Egy bemutatót nem érdemes túlvagánykodni, mert repülőnapon egy földbe csapódás megpecsételhet mindent, ezért kis magasságon csak a legbiztonságosabb manővereket szabad végrehajtani. Minden leendő bemutató pilótának azt javaslom, hogy próbáljon minél több időt szánni gyakorlásra, hogy élesben 110%-on tudjon teljesíteni. :)

További információk:
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Keresés

Témák

Naptár

« Május 2012 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31