péntek, 10 augusztus 2012 23:00

Touch Pilot One teszt - az érintőképernyős játékvezérlő

Írta:
Egy részletes szimulátor kezelése sosem volt egyszerű művelet, elég csak a kismillió billentyűzet kombinációra gondolni. Az összeset szinte lehetetlen fejben tartani, repülés közben pedig jól jönnek az olyan beállítási lehetőségek, mint a trimkerék vagy a rádió. Szerencsénkre a windows többféle játékvezérlőt is kezel egyszerre, persze jó ha a kedvenc szimulátor is tudja. Ezzel már a régi Il-2 1946 is elboldogult, egy FSX, Rise of Flight vagy Cliffs of Dover esetében ez sima ügy. A Touch Pilot Server-t értelemszerűen a PC-re kell telepíteni, a Touch One Pilot-ot pedig a rendelkezésre álló eszköznek megfelelően (Android vagy iOS).

A szerver telepítése közben csak a tovább és az oké gombokat kell nyomogatni, a wifi-n lógó érintőképernyős eszközt a Touch Pilot HID kapcsolja össze a PC-vel, így lesz az érintőképernyőből virtuális billentyűzet. A PC-n futó szerver a 42000-es porton figyeli az Android vagy iOS eszközöket, ha a tablet vagy a telefon a wifi kapcsolaton keresztül fenn van a helyi hálózaton, nem lehet gond a kapcsolódással.

Az egyes, egymás után használatba vehető rendszerek (pl. fedélzeti akkumulátor, motorindítás) kapcsolói csoportokba vannak szedve, ahogy ez egy ergonomikusan elrendezett pilótafülkében is megszokott. A képernyő bal oldalán látható három kar és a rádió (COMM) kezelőgombjait kivéve minden egyes gomb egy billentyűnek számít, 1-től 32-ig. 32 darab kétállású kapcsolóval már elég szépen el lehet üzemeltetni egy repülőgépet. A számbillentyűk lenyomása megegyezik a PC billentyűzetével.

A három tengely:
  • bal kar (fekete) - Y forgás
  • középső kar (kék) - X forgás
  • jobb kar (piros) - Z tengely

A SimHQ ismertetője szerint az FSX, a Combat Flight Simulator 3, az Over Flanders Fields és a Rise of Flight alatt is tökéletesen használható, a bétateszterek pedig az Aces High-el próbálták ki, szintén sikerrel. Ehhez én hozzátehetem a Cliffs of Dover-t, a billentyűparancsok (pl. futómű, motorindítás) minden további nélkül, a gázkar pedig egy kis finomhangolás után remekül használható.

Az érintőképernyő sajátosságaiból adódóan az alapjáraton levő gázkart egy érintéssel a maximális fordulatszámra lehet tolni, valószínűleg jobb lenne ha ezt a szoftver nem egyik pontból a másikba ugrással, hanem egy viszonylag gyors mozdulattal, de folyamatosan tolná fel. A trimkereket folyamatos mozdulattal, vagy 1-1 érintéssel is mozgatni lehet, kinek melyik tetszik.

Érdekes, hogy a Touch Pilot Server két eszközről is engedi az irányítást, akár felváltva is. Akkor sincs gond ha esetleg megszakadna a wifi kapcsolat, mivel a szerver továbbra is fut, játék közben is vissza lehet szerezni az irányítást. Használat közben nem fog kikapcsolni a használt eszköz képernyője, még akkor sem ha nincs hálózati töltőre kapcsolva. Erre nem árt odafigyelni.

A szoftver azoknak ajánlott, akiknek már van érintőképernyős telefon vagy tabletjük a közelben, de nincs külön gázkarjuk vagy egyéb a billentyűzet mellett használható játékvezérlőjük. A kezdők mellett a profik is hasznosnak találhatják, pl. olyan funkciókat is be lehet rá állítani, mint a bombakioldó célzókészülék finomhangolása, futómű vészkiengedés, de lényegében bármilyen billentyűzet funckióra, ami éppen tetszik. Jelenleg 1571 forintba kerül a Google Play oldalán.

Telepítés


A szerver futtatás közben


A tablet nagy képernyőjén a viszonylag erős hardveren futtatva is remekül fut. (Samsung Galaxy Tab 10.1, AOKP Android 4.0.4, Milestone 6)


Egy jóval kisebb képernyővel felszerelt androidos telefonon is fut, bár érezhetően lassabban indul el. Ez sok mindentől lehet, a Samsung Galaxy S telefonomon az AOKP féle Android 4.0.4 fut (Milestone 6), simán lehet a nem teljesen kiforrott oprendszer miatt. Elindulás után már jól megy, bár a viszonylag kis képernyőn már nem könnyű eltalálni a kisebb nyomógombokat.


Egy Microsoft FSX bemutató a gyártótól:


Vásárlás:
Forrás:

Témák

Köszönjük a támogatást! Thank you for your support!