csütörtök, 14 szeptember 2017 19:15

DCS: F-14A/B Tomcat - repülési modell és a JESTER AI

Írta:
A Heatblur Simulations 3 évet töltött a Tomcat repülési modelljének kutatásával és fejlesztésével, ez adja az F-14 alapjait. Az analóg repülésvezérlő rendszer elsimítja a Tomcat néhány kellemetlen tulajdonságát, ez a pilóta folyamatos figyelmét igényli.


A típus kb. 180 fokos orsózásra képes másodpercenként, a szárnyakon elhelyezett áramlásrontók (spoiler) nagyon gyorsan reagálnak a kormánymozdulatokra. A gyors fordulóba rántás közben a gép durva legyezőmozgásba kezd, ez a botból kicsit kiengedve jóval kezelhetőbb mértékűre csökken.

A dugóhúzóból kivezetés viszonylag egyszerű, amíg mindkét hajtómű azonos tolóerőt ad le. Az aszimmetrikus tolóerő könnyen halálossá válhat, katapultálás vagy a túlterhelés miatt a kabintetőre kenődve várhatod, amíg a gép a földbe csapódik.

Az F-14B sokkal jobban gyorsul, a szárnynyilazás automatika pedig mindig a legoptimálisabb szögbe állítja azokat.A videó kb. 2 hetes, de a hátsó ülésben helyet foglaló JESTER AI már frissebb infó. A fejlesztők próbálják annyira emberire faragni, amennyire csak lehetséges. A radar operátor (RIO) szimulálja az aktuális feladatát, azt hogy merre néz és mit vesz észre.

A RIO a feladatainak megfelelően mozgatja a fejét, amikor a hátsó fülkében kapcsolókat kezel vagy műszereket olvas le, értelemszerűen nem tudja figyelni a gép körüli légteret. A RIO kb. 30 fokban fókuszál, a periférikus látása pedig 100-130 fokban lát.

A 30 fokon belül a RIO gyorsabban észleli a célokat, miközben a periférikus látása lényegesen lecsökken. A látására hatással van a nap, a horizont és a láthatóság, vagyis a JESTER AI a hegyeken vagy a felhőkön nem lát keresztül.

Miközben a RIO a radar kezelésével van elfoglalva, a periférikus látómezejében észrevehet légi célokat, de jóval kisebb eséllyel, mintha azokra fókuszálva figyelné a légteret.

Az első képen Jester előre néz és szemmel követi a repülőgép hordozót és a másik repülőgépet. második képen a pilótafülkébe lenézve a kapcsolókkal bíbelődik. A harmadik képen a befogott légi célokat és a kioldott infracsapdákat figyeli, miközben már észrevette az egyik kilőtt rakétát. A RIO a másodikat még nem vette észre.Forrás:

Témák

Köszönjük a támogatást! Thank you for your support!